Section Logo
SHARE THIS  
  
Facebook   Twitter   LinkedIn   Email  

05.29.14

BRIC House environmental graphics

Environmental Graphics, Education

Multidisciplinary arts center BRIC has produced many of Brooklyn’s most popular arts, music and cultural programs since 1979. The organization recently completed a $35 million renovation to expand its Brooklyn headquarters from 19,000 square feet to 40,000 square feet. The space, newly named BRIC House, boasts an urban lobby featuring contiguous panes of glass on the ground-level facade, integrating the interior with the street outside. The renovation also includes a 3,000-square-foot gallery, a 400-seat performance space, artist studios, a state-of-the-art television studio, classrooms, a café and a central lobby amphitheater called The Stoop, with seating on wide concrete steps. Poulin + Morris developed a comprehensive environmental graphics and wayfinding sign program by deconstructing the organization’s existing parallelogram logotype into various planes, perspectives and dimensions. Directories, identification and signs ascend walls and wrap around corners and door frames. Wayfinding information displayed on walls overlaps with nearby doors so that information is readable whether the doors are open or closed. The name “Stoop” is displayed at an upward diagonal on the steps of the amphitheater—legible from certain angles, but appearing as a decorative pattern from others. Large-scale graphic murals on the second floor display wayfinding information with a vivid, linear pattern inspired by BRIC’s logotype.

Andreina Carrillo, designer; Richard Poulin, creative director; Poulin + Morris Inc. (New York, NY), design firm; BRIC, client.

poulinmorris.comBRICartsmedia.org